Aanschaf
Een kitten of kat in huis nemen, mag je nooit overhaast doen. Neem de tijd om een kat te zoeken die in jouw gezin past. Een oudere kat, bijvoorbeeld uit het asiel, kan rustiger zijn dan een kitten. Ze zal minder snel avontuurlijk uit de hoek komen. Een kitten is natuurlijk weer erg speels, wat voor sommige gezinnen dan weer net wel wenselijk is. Elke kat heeft zo zijn of haar karakter, maar over het algemeen lijken katers aanhankelijker dan kattinnen. Dit kan ook rasgebonden zijn. Je dierenarts kan je hierin adviseren.
Praat zeker met meerdere kwekers, asielen of opvanginstanties om een goed idee te krijgen van het karakter van je toekomstige kitten of kat. Als je naar een nest kittens gaat kijken, let je best op:
- De oogjes moeten helder zijn en vrij van uitvloei.
- Het neusje mag geen uitvloei hebben.
- De vacht moet glanzen en mag geen zwarte puntjes bevatten. (Dit kan wijzen op de aanwezigheid van vlooien.)
Vraag of de kittens gevaccineerd, ontworm en eventueel al steriel gemaakt zijn. Een gevaccineerd kitten krijgt altijd een vaccinatieboekje van de dierenarts. In dit boekje staan de data van de vaccinaties en de ontworming.
Vraag na welke voeding de kitten of kat krijgt. Zo kan je de overgang van voeding geleidelijk maken en spijsverteringproblemen vermijden.
Een kitten in huis
Een kitten brengt heel wat leven in huis. Naast de voor de hand liggende zaken zoals aangepaste voeding, hebben kittens ook andere specifieke instinctieve behoeften. Een warm, zacht mandje om te rusten en een krabpaal om te klimmen zijn geen overbodige luxe. Ook enkele speeltjes om hun jachtinstinct op uit te leven voorzie je best. Zo zullen ze minder kattenkwaad uithalen.
Een poes is ook een proper dier. Ze doen hun behoeften liefst op plaatsen waar het droog en proper is. Zorg dus dat je kattenbak altijd schone korrels of droog zand bevat. Je verschoont hem best dagelijks. Het aantal kattenbakken in huis bereken je volgens deze formule: aantal katten in huis + 1. Voor 1 kitten voorzie je dus best 2 kattenbakken.
Registeren of chippen van jouw kat
Het is
wettelijk verplicht om je kat te laten registeren en chippen. Je kat laten
chippen en registreren zorgt ervoor dat jullie, mocht ze ooit verloren lopen,
snel kunnen herenigd worden. De microchip is maar een rijstkorrel groot en in
de CatID databank worden aan het unieke nummer jouw gegevens en die van je kat
gekoppeld. Een kat moet gechipt worden voor hij 12 weken oud is. Verhuis jij of
gaat je kat naar een andere eigenaar? Dan kan je deze adreswijziging doorgeven
aan je dierenarts. Voor meer informatie over het registreren of chippen van
jouw kat, kan je bij je dierenarts terecht.